Среда, 24 Април 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

18 НАЈГОЛЕМИ ФИРМИ ЗА ИЗМИНАТИТЕ 18 ГОДИНИ

Само три фирми се на самиот врв во изминатите 18 години.

Според анализата извршена врз основа на досегашните едиции и податоци на 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ од 2003та до 2020та, ви ја презентираме листата на првите места од најголемите фирми за секоја година рангирани според приход. Интересен е податокот дека од самиот почеток па сè до сега, само три фирми го завземаат првото место: Електростопанство на Македонија со дејност - производство на електрична енергија до 2004та, веќе наредната година па се до 2012та лидерското место го превзема Окта од секторот производство на рафинирани нафтени производи и апсолутен лидер на листата на најголеми фирми од 2013та е Џонсон Мети кој се бави со производство на делови и дополнителен прибор за моторни возила. 

2003та - ЕЛЕКТРОСТОПАНСТВО НА МАКЕДОНИЈА, Скопје

Производство на електрична енергија

Вкупен приход: 16.406.010.217 денари

 

2004та - ЕЛЕКТРОСТОПАНСТВО НА МАКЕДОНИЈА, Скопје

Производство на електрична енергија

Вкупен приход: 16.168.393.796 денари

 

2005та - ОКТА АД – Скопје

Производство на рафинирани нафтени производи

Вкупер приход: 24.327.275.834 денари

 

2006та - ОКТА АД – Скопје

Производство на рафинирани нафтени производи

Вкупен приход: 30.598.551.667 денари

 

2007ма- ОКТА АД – Скопје

Производство на рафинирани нафтени производи

Вкупен приход: 30.450.007.157 денари

 

2008ма - ОКТА АД – Скопје

Производство на рафинирани нафтени производи

Вкупен приход: 40.496.436.206 денари

 

2009та - ОКТА АД – Скопје

Производство на рафинирани нафтени производи

Вкупен приход: 25.214.932.283 денари

 

2010та - ОКТА АД – Скопје

Производство на рафинирани нафтени производи

Вкупен приход: 31.463.823.921 денари

 

2011та -ОКТА АД – Скопје

Производство на рафинирани нафтени производи

Вкупен приход: 41.267.067.732 денари

 

2012та - ОКТА АД – Скопје

Производство на рафинирани нафтени производи

Вкупен приход: 37.162.769.182 денари

 

2013та - ЏОНСОН МЕТИ ДООЕЛ, Скопје

Производство на други делови и дополнителен прибор за моторни возила

Вкупен приход: 38.819.549.546 денари

 

2014та - ЏОНСОН МЕТИ ДООЕЛ, Скопје

Производство на други делови и дополнителен прибор за моторни возила

Вкупен приход: 57.584.076.381 денари

 

2015та - ЏОНСОН МЕТИ ДООЕЛ, Скопје

Производство на други делови и дополнителен прибор за моторни возила

Вкупен приход: 73.899.844.800 денари

 

2016та - ЏОНСОН МЕТИ ДООЕЛ, Скопје

Производство на други делови и дополнителен прибор за моторни возила

Вкупен приход: 82.730.462.747 денари

 

2017та - ЏОНСОН МЕТИ ДООЕЛ, Скопје

Производство на други делови и дополнителен прибор за моторни возила

Вкупен приход: 91.474.485.029 денари

 

2018та - ЏОНСОН МЕТИ ДООЕЛ, Скопје

Производство на други делови и дополнителен прибор за моторни возила

Вкупен приход:  107.766.154.095 денари

 

2019та - ЏОНСОН МЕТИ ДООЕЛ, Скопје

Производство на други делови и дополнителен прибор за моторни возила

Вкупен приход: 117.013.356.893 денари

 

2020та - ЏОНСОН МЕТИ ДООЕЛ, Скопје

Производство на други делови и дополнителен прибор за моторни возила

Вкупен приход: 107.469.200.201 денари


Отворен нов Тренинг центар на Инграм Микро Македонија

Уште еден тренинг центар ги отвори своите врати за сите млади лица, од страна на глобалниот лидер за технологија и логистика, Инграм Микро.

Јавните претпријатија во 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ®

Во 2022 година 5 македонски јавни претпријатија се рангираа на листата на најголеми според вкупниот остварен приход, додека само 1 беше дел од најуспешните според добивката пред оданочување.

Интервју со Горан Ковачевиќ, Директор на Интеренерго Македонија ДООЕЛ

Го пренесуваме во целост интервјуто со една од најголемите компании за трговија со електрична енергија во Македонија и регионот.
Годишно издание

Публикацијата „200 Најголеми и Најуспешни“ е многу корисен извор на информации којшто на секој инвеститор му дава прецизна слика за финансиското и деловното работење на 200-те најголеми и најуспешни компании во Република Македонија.

Пазарот на хартии од вредност во основа го придвижуваат информации и во интерес на Берзата во најширока смисла е што поголем број на податоци за работењето на друштвата да бидат достапни на јавноста за да може да се носат правилни и издржани инвестициски одлуки.

МАКЕДОНСКА БЕРЗА АД, Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт