Четврток, 20 Јуни 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Вардар Доломит – 10 години по ред во 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ

Вардар Доломит е Европски производител на синтер доломит, синтер доломитни опеки и маси. Лоцирана во град Гостивар во Р.С.Македонија и е во сопственост на групацијата ХАЗНЕДАР РЕФРАКТОРИС.

Компанијата заклучно со 2022 година се најде 10 години во низа на листите на 200 Најголеми и Најуспешни компании во Македонија. За 2022 година успеаа да остварат вкупен приход од 871.587.479 денари и вкупна добивка пред оданочување од 147.896.021 денари

Вардар Доломит се наоѓа во стратешка предност во однос на неколкуте други производители на доломит во светот. Со производен капацитет од над 60.000 тони годишно, Вардар Доломит е горд што ги снабдува своите потрошувачи со доломитни огноотпорни материјали од највисок квалитет, добиени по највисоки стандарди.

Процесот на производство во Вардар Доломит започнува со синтерување на Суров Доломит. Синтерувањето се врши во две Шахтни Печки на температура од 2000 0С. Формирањето на опеките се врши со помош на Хидраулични Преси од познати производители кои го обезбедуваат потребниот притисок за постигнување на  максимална густина на производот. Производите на Вардар Доломит се наменети за работни обоги на металуршки агрегати во црната и обоената металургија.

Од производи во компанијата се произведуваат синтер доломитни опеки и синтер доломитни маси. 

Вардар Доломит исто така поседува А интегрирана еколошка дозвола и има воспоставено високи критериуми во своето работење преку имплементирање на системот за управување со квалитет ISO 9001, енергетска ефикасност ISO 50001 и стандардот за управување со животна средина ISO 14001.

Даути Комерц: Финансиски гигант меѓу најдобрите 200 во Македонија

Даути Комерц, клучен играч во македонскиот дистрибутивен сектор, со гордост е рангиран меѓу 200-те најголеми и најуспешни компании. Ова признание ги истакнува нивните извонредни финансиски перформанси и стратешки раст.

Финансискиот раст и успех на Алкалоид

Истражете го финансиското движење на Алкалоид АД Скопје во изминатите пет години, истакнувајќи ги клучните метрики како што се приходите, добивката пред оданочување и растот на вработените. Откријте како овој македонски фармацевтски гигант се искачи на врвот и стана една од најуспешните компании во регионот.

Клучни играчи и финансиски согледувања на индустријата за трговија со електрична енергија во Македонија

Индустријата за трговија со електрична енергија во Македонија е витален сектор со разновидна палета на компании кои придонесуваат за нејзиниот раст.
Годишно издание

Државниот завод за статистика ги поздравува напорите и посветеноста на Еуро Бизнис Центар Скопје, како покровител на публикацијата „200 најголеми и најуспешни“, за промоција на успесите на најголемите и најуспешните деловни субјекти во Република Македонија. Од особено значење за читателите на публикацијата е презентирањето на официјални статистички податоци при претставувањето на фактичката состојба на економијата во Република Македонија. Тоа претставува потврда на важноста на статистиката при носењето одлуки засновани на релевантни, квалитетни, точни и навремени статистички податоци.

Државен завод за статистика

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт