Петок, 29 Септември 2023
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

10 НАЈБРЗО РАСТЕЧКИ КОМПАНИИ ВО МАКЕДОНИЈА ВО 2022 година

200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ© меѓу повеќето анализи, ја содржи и анализата која ги рангира најбрзо растечките компании во Македонија, според растот на добивката.

Најбрзо растечките компании се рангирани според процентуалниот раст на добивката во период од 1 година, како и во период од 5 години. 

Во оваа статија Ви ги претставуваме 10те најбрзо растечки компании во Македонија за 2022 во споредба со 2021 година. 

На првата позиција оваа година се најде компанијата ССК БАЛКАНС ДООЕЛ, Скопје која претставува друштво за градежништво, трговија и услуги. Забележа невообичаено извонреден раст од 108.641.831,48% во нивната добивка пред оданочување. Тоа пред се се должи на нивната добивка и работење во 2021, која што била незначитела, додека во 2022 година успеа да остварат добивка од 117.333.286 денари.

Второто место го зазема ЦМК ЕВРОПА ДООЕЛ, Скопје. ЦМК стануваат сопственици на Рудникот Саса, којшто се наоѓа на листите на 200 најголеми и најуспешни уште од 2006та година. Растот на добивката на ЦМК изнесува 12.192,39%.

Третата позиција им припадна на ЕТМТ ЕНЕРЏИ ДООЕЛ, Скопје. Фирма којашто се занимава со трговија и услуги, претежно со откуп на електрична енергија. За 2022 година забележале раст од 5.504,25%

Останатите 7 компании кој се наоѓаат помеѓу 10те најбрзо растечки компании можете да ги погледнете подолу.


Најголемата индустрија во Македонија низ бројки

Индустријата за производство на делови и опрема за моторни возила е најголемата и најуспешната индустрија во последните години во Македонија. Замавот го зема со напливот на странски директни инвестиции на кои бизнис климата во нашата држава им се виде поволна.

ГЕМАК Трејд - лидер на пазарот за увоз и дистрибуција

Гемак е компанија која цели 3 децении е лидер на пазарот за увоз и дистрибуција и стратешки партнер на едни од најпродаваните светски брендови на алкохолни и безалкохолни пијалаци, тутун, кафе, храна и непрехрабрени производи.

ПИВАРА СКОПЈЕ - Приказна која се прераскажува веќе 100 години

Пивара Скопје преставува лидер на пазарот за производство на безалкохолни пијалаци и пиво кој бележи постојан раст и одржлив развој.
Годишно издание

Државниот завод за статистика ги поздравува напорите и посветеноста на Еуро Бизнис Центар Скопје, како покровител на публикацијата „200 најголеми и најуспешни“, за промоција на успесите на најголемите и најуспешните деловни субјекти во Република Македонија. Од особено значење за читателите на публикацијата е презентирањето на официјални статистички податоци при претставувањето на фактичката состојба на економијата во Република Македонија. Тоа претставува потврда на важноста на статистиката при носењето одлуки засновани на релевантни, квалитетни, точни и навремени статистички податоци.

Државен завод за статистика

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт