Четврток, 20 Јуни 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Компаниите за високоградба под лупата на 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ

Во табелата подолу се претставени податоците за вкупниот приход и добивката пред оданочување на компаниите за високоградба, односно оние чија дејност е изградба на станбени и нестанбени објекти, како и нивните трендови во растот на овие параметри.

Анализата ни дава значајни увиди за економската состојба и деловните стратегии во индустријата.

Приходот и растот на приходот:

Компаниите во табелата покажуваат значителни варијации во приходот, кој се движи од 249,8 милиони денари остварени од Ранвеј Инженеринг ДОО од Струмица, до 2,1 милијарда денари остварени од Жикол ДООЕЛ исто така од Струмица.

Што се однесува до растот на приходот, исто така има големи варијации. Највисок раст на приходот од 122,31% е забележан кај НГА Иншаат Аноним Ширкети, Скопје, што укажува на агресивен пораст на пазарот и веројатно значајно зголемување на пазарниот удел. Од друга страна, СИМ Инженеринг ДОО, Струмица има најнизок раст на приходот од само 5,96%, што укажува на стабилен но релативно бавен пораст.

Добивка и растот на добивката:

Добивката на компаниите во табелата се движи од 44,5 милиони денари на НГА Иншаат Аноним Ширкети, до десет пати повисок износ од 430,4 милиони денари остварени од Адора Инженеринг која воедно е и најуспешната помеѓу компаниите во својата дејност.

Растот (или падот) на добивката варира од -36.90% до 365.63%. Највисок раст на добивката има Голден Арт ДОО, Скопје, што укажува на исклучително успешна стратегија за зголемување на профитабилноста. Од друга страна, СИМ Инженеринг ДОО, Струмица има негативен раст на добивката од -36.90%, што укажува на значителни предизвици во одржувањето на профитабилноста, и покрај растот на приходот.


Вработени

Што се однесува до бројот на вработени лица во овие компании, на првото место се најде Жикол ДООЕЛ со 416 вработени во текот на 2022 година. Со нешто помал број на вработени, 389 лица, на второ место е Рапид Билд од Куманово. Последното место го зазема К.С.А Интернатионал ДОО со само 2 вработени. 

Во целина, табелата ни покажува дека компаниите во оваа индустрија имаат различни стратегии за раст и профитабилност. Некои се фокусираат на агресивен пораст и проширување, додека други се соочуваат со предизвици во одржувањето на профитабилноста, и покрај стабилниот или растечки приход.

Повеќе податоци за компаниите и нивните резултати може да најдете тука.


Даути Комерц: Финансиски гигант меѓу најдобрите 200 во Македонија

Даути Комерц, клучен играч во македонскиот дистрибутивен сектор, со гордост е рангиран меѓу 200-те најголеми и најуспешни компании. Ова признание ги истакнува нивните извонредни финансиски перформанси и стратешки раст.

Финансискиот раст и успех на Алкалоид

Истражете го финансиското движење на Алкалоид АД Скопје во изминатите пет години, истакнувајќи ги клучните метрики како што се приходите, добивката пред оданочување и растот на вработените. Откријте како овој македонски фармацевтски гигант се искачи на врвот и стана една од најуспешните компании во регионот.

Клучни играчи и финансиски согледувања на индустријата за трговија со електрична енергија во Македонија

Индустријата за трговија со електрична енергија во Македонија е витален сектор со разновидна палета на компании кои придонесуваат за нејзиниот раст.
Годишно издание

Публикацијата „200 Најголеми и Најуспешни“ е многу корисен извор на информации којшто на секој инвеститор му дава прецизна слика за финансиското и деловното работење на 200-те најголеми и најуспешни компании во Република Македонија.

Пазарот на хартии од вредност во основа го придвижуваат информации и во интерес на Берзата во најширока смисла е што поголем број на податоци за работењето на друштвата да бидат достапни на јавноста за да може да се носат правилни и издржани инвестициски одлуки.

МАКЕДОНСКА БЕРЗА АД, Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт