Четврток, 18 Јули 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Најуспешните компании во Хрватска за 2022

Како сеопфатна едиција, 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ се труди да вклучи и официјални податоци и од некои од соседните држави. Па така, ги објавуваме најуспешните 50 компании од Хрватска за 2022 година.

Освен Хрватска, едицијата содржи и споредбени табели и за Словенија и тамошните компании. 

Како изгледаше листата на најуспешните компании на Хрватскиот пазар во 2022 година, споделуваме во текстот и табелата во продолжение.

Највисоката остварена добивка изнесуваше 397,9 милиони евра, остварена од страна на компанијата за производство на рафинирани производи, Ина ДД од Загреб. Оваа компанија се најде и на врвот на најголемите според вкупно остварен приход во износ од 4,7 милијарди евра. По неа следи ОМС-Управљање, исто така од Загреб, која се занимава со трговија на големо со цврсти, течни и гасовити горива. Нејзината добивка е значително помала од онаа на прворангираната компанија и изнесува 136,8 милиони евра односно 65,6% помалку од Ина ДД. 

Следна на листата, со не толку драстична разлика во остварена добивка, е Плива Хрватска ДОО чија главна дејност е производството на фармацевтски производи. Нејзината довивка изнесувала 121,9 милиони евра. Со 117,4 милиони евра остварен профит, Хрватски Телеком го завзема четвртото место на оваа ранг листа, а веднаш по него е фирмата за воден сообраќај Танкерска Пловидба со 106 милиони евра остварени како профит. 

Супер Спорт, компанијата за коцкање и обложување, е шестата најуспешна фирма на хрватскиот пазар и има остварени 95,8 милиони евра профит. Следат две компании од хотелската индустрија, а тоа се Валамар Ривиера од Буичи и Плава Лагуна од Пореч, со профит 89,2 и 77,2 милиони евра, последователно.

Деветтото место припадна на Енергија Пројект од Сењ со добивка од 74,7 милиони евра, а десеттото место го зазема добро познатата компанија за трговија на мало со храна и пијалаци, Лидл. Лидл има остварена добивка во износ од 64,4 милиони евра. 

Целосната листа на 50те најуспешни компании најдете ја во табелата подолу, а податоците за компаниите од 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ може да ги дознаете тукаКвалитетен и одржлив енергетски систем за зелена Европа

Енергетската трансформација кон која се стремат сите земји во регионот на Југоисточна Европа понекогаш може да биде предизвик. Сепак, со паметни инвестиции, изградба, управување и одржување на енергетските системи, овие предизвици ги претвораме во можности.

Пекабеско: Традиција и иновација во производството и дистрибуцијата на храна

Дознајте како Пекабеско ја комбинира традицијата и иновацијата во производството и дистрибуцијата на храна.

КАМ Маркет: Лидер во малопродажната иновација и поддршката на заедницата

Како клучен играч во малопродажниот сектор во Северна Македонија, КАМ Маркет се истакнува со широк асортиман на производи и ориентираност кон клиентите, постојано поставувајќи стандарди во индустријата.
Годишно издание

The “200 Largest and Successful” review is very helpful for us from the international community. Indeed, the French Embassy is always looking for useful economic indicators and your review allow us to be well informed and to easily identify the most important economic agents of the Macedonian market. Your publication is also one of the best to stay up-to-date with Macedonian fast-moving economy and we are pleased to receive each new edition.

Laurence Auer, Амбасадорот на Франција во Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт