Среда, 21 Февруари 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Преработувачката индустрија повторно најуспешна дејност во 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ

Компаниите од преработувачката индустрија и нејзините подгрупи, и во 2022 ја поставија оваа дејност како најуспешна, со најголема вкупно остварена добивка.

Сортирањето на компаниите според дејности во 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ е согласно Националната класификација на дејности која е донесена од Државниот завод за статистика. 

Според добиените податоци од ЦРСМ за финансиските резултати на компаниите во 2022 година, компаниите кои се дел од преработувачката индустрија, заедно оствариле најголема добивка пред оданочување во однос на другите индустрии. 

Како што ни покажува табеларниот приказ, според дејностите на компаниите во 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ, во рамки на оваа дејност има компании од дури 17 подгрупи. Убедливо најуспешна е онаа за Производство на моторни возила, приколки и полуприколки со вкупна добивка пред оданочување од 7 милијарди денари. Тука несомнено голема улога имаат странските директни инвестиции кои во изминатите години се појавија на нашиот пазар, а голем дел од нив се насочени кон производство на делови и опрема за автомобилската индустрија. 

Втора на листата е Производство на метали, со помалку од половина остварена добивка во однос на претходната, во износ од 3,5 милијарди денари. Во оваа група освен странски, има и домашни компании, како што е на пример ИГМ Трејд, која има остварено најголема добивка во рамките на групата. 

Потоа следи Производство на други неметални минерални производи со 1,96 милијарди денари остварен профит, Производство на основни фармацевтски производи и препарати со 1,5 милијарди денари, Производство на пијалаци со 1,3 милијарди денари, Производство на производи од гума и производи од пластични маси со 847 милиони денари итн. 

Последната група, односно дејност, е со остварена добивка од 92,9 милиони денари, а се работи за компании кои се занимаваат со Производство на облека. 

Очекувано, компаниите од најуспешната дејност имаат и најголеми вработувања, со дури 18000 вработени лица, додека најмалку вработени има дејноста Производство на облека, односно 36 лица. Вкупно во преработувачката индустрија се опфатени 30,903 вработени.

 

Целосната листа ја прикажуваме во табеларниот приказ, додека сите податоци за компаниите може да ги најдете тука


Универзал Комерц, најуспешната компанија во трговија со хемиски производи за 2022

Универзал Комерц, компанија специјализирана за увоз и трговија со хемиски производи, бои и лакови, на пазарот во Македонија постои од 1990 година, а исто така е дел и од 200те најуспешни компании.

Традицијата продолжува: најголемите и најуспешните винарии во Македонија во 2022

Традиционално, во чест на денот на виниото, и оваа година ги претставуваме винариите кои се пласираа меѓу 200те најголеми и најуспешни компании во 2022 година.

Вековна винска традиција од македонското поднебје – ВВ Тиквеш

Долги 139 години Тиквеш ги произведува врвните вина од најдоброто грозје од тиквешијата кои се познати низ целиот свет.
Годишно издание

Публикацијата „200 Најголеми и Најуспешни“ е многу корисен извор на информации којшто на секој инвеститор му дава прецизна слика за финансиското и деловното работење на 200-те најголеми и најуспешни компании во Република Македонија.

Пазарот на хартии од вредност во основа го придвижуваат информации и во интерес на Берзата во најширока смисла е што поголем број на податоци за работењето на друштвата да бидат достапни на јавноста за да може да се носат правилни и издржани инвестициски одлуки.

МАКЕДОНСКА БЕРЗА АД, Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт