Четврток, 20 Јуни 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Улогата на извозот во остварените вкупни приходи на 10те најголеми извозници

Уште една кратка анализа на 10те најголеми извозници во 2022 година. Колкав е извозот и неговото влијание врз големината на овие субјекти кои освен што се најголеми извозници исто така се и меѓу 35те најголеми компании според остварен вкупен приход.

Првата компанија, странската инвестиција Џонсон Мети ДООЕЛ која во Скопје ја отвори фабриката за производство на делови и дополнителен прибор за моторни возила е очекувано најголемиот извозник со дури 99% од своите приходи остварени од продажба на странскиот пазар. Понатаму, втора на листата на најголеми извозници е ОКТА АД чија дејност е трговија на големо со горива. Тука веќе улогата на извозот е значително помала и процентуално изнесува 25,5%. Инаку ОКТА АД е дел од една од најголемите групации во енергетскиот сектор – Helleniq Energy.

Во табелата може да се забележи дека најголем дел од овие компании се или странски директни инвестиции или компании чиј мнозински сопственик е странска компанија. Од тука и фактот дека најголем дел од нивните вкупни приходи се токму од продажби на странски пазар, особено кога станува збор за странските директни инвестиции. Уште една таква е Кромберг & Шуберт Македонија Бт ДООЕЛ лоцирана во Битола чиј извоз опфаќа дури 98,4% од вкупните приходи. Следи ГЕН-И Продажба на енергија со 62,7% приходи од продажба на странски пазар. Главна дејност на ГЕН-И е трговијата со електрична енергија. 


На 5то место како најголем извозник се најде МАКСТИЛ АД, компанија за леење на челик која своите производи ги пласира на странските пазари дури во висина од 88,6%.

Единствената компанија која што е домашна, а е дел од 10те најголеми извозници е ИГМ Трејд ДОО од Кавадарци. Компанијата има остварени приходи од 9,8 милијарди денари, а од нив 85,1% или 8,3 милијарди денари се од продажба во странство. 

Целосната анализа на овие 10 компании може да ја погледнете во табелата погоре, додека податоците за 200те најголеми и најуспешни се достапни тука


Даути Комерц: Финансиски гигант меѓу најдобрите 200 во Македонија

Даути Комерц, клучен играч во македонскиот дистрибутивен сектор, со гордост е рангиран меѓу 200-те најголеми и најуспешни компании. Ова признание ги истакнува нивните извонредни финансиски перформанси и стратешки раст.

Финансискиот раст и успех на Алкалоид

Истражете го финансиското движење на Алкалоид АД Скопје во изминатите пет години, истакнувајќи ги клучните метрики како што се приходите, добивката пред оданочување и растот на вработените. Откријте како овој македонски фармацевтски гигант се искачи на врвот и стана една од најуспешните компании во регионот.

Клучни играчи и финансиски согледувања на индустријата за трговија со електрична енергија во Македонија

Индустријата за трговија со електрична енергија во Македонија е витален сектор со разновидна палета на компании кои придонесуваат за нејзиниот раст.
Годишно издание

Државниот завод за статистика ги поздравува напорите и посветеноста на Еуро Бизнис Центар Скопје, како покровител на публикацијата „200 најголеми и најуспешни“, за промоција на успесите на најголемите и најуспешните деловни субјекти во Република Македонија. Од особено значење за читателите на публикацијата е презентирањето на официјални статистички податоци при претставувањето на фактичката состојба на економијата во Република Македонија. Тоа претставува потврда на важноста на статистиката при носењето одлуки засновани на релевантни, квалитетни, точни и навремени статистички податоци.

Државен завод за статистика

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт