Среда, 24 Април 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Вековна винска традиција од македонското поднебје – ВВ Тиквеш

Долги 139 години Тиквеш ги произведува врвните вина од најдоброто грозје од тиквешијата кои се познати низ целиот свет.

Традицијата датира уште од далечната 1885 година кога е основана компанијата Тиквеш која до ден денешен продолжува со произведување на квалитетни вина од тиквешкиот регион со најсовремена технологија. 

Низ годините компанијата се соочува со разни предизвици, како од бизнис аспект така и од временските услови кои директно ја афектираат нивната специфична суровина, но сепак Тиквеш во времето пред Втората Светска Војна успева да изгради успешен и препознатлив бренд на Балканот и пошироко. Веќе до крајот на шеесеттите години на минатиот век, Тиквеш станува најголемата винарска визба во Југоисточна Европа, а кон крајот на следната деценија уште повеќе се зголемија капацитетите за сместување и одлежување на вината и беше изграден нов централен погон со автоматска линија за полнење.


Од почетокот на 2000тите години ВВ Тиквеш добива нов сопственик и оттогаш започнуваат обемни инвестиции за целосно модернизирање на винаријата и унапредување на процесите на производство. Па така, во 2008 година, брендот “Тиквеш” е прогласен за еден од 30те најиновативни вински брендови во светот. Денес, Тиквеш е светски познат производител на класични вина, но и на премиум вина, од кои некои имаат освоени и златни медали и други високи награди.


Сите овие години откако се издава 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ, Тиквеш е дел од листите и постојано ги подобрува своите резултати. 2022 година и донесе на компанијата пораст на вкупните приходи од 40,5%, а на добивката пред оданочување од 26,5. Компанијата беше рангирана на 99то место на листата на најголеми и 76то место на листата на најуспешни компании. Повеќе за нив и нивните финансиски податоци низ годините, може да најдете тука.Отворен нов Тренинг центар на Инграм Микро Македонија

Уште еден тренинг центар ги отвори своите врати за сите млади лица, од страна на глобалниот лидер за технологија и логистика, Инграм Микро.

Јавните претпријатија во 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ®

Во 2022 година 5 македонски јавни претпријатија се рангираа на листата на најголеми според вкупниот остварен приход, додека само 1 беше дел од најуспешните според добивката пред оданочување.

Интервју со Горан Ковачевиќ, Директор на Интеренерго Македонија ДООЕЛ

Го пренесуваме во целост интервјуто со една од најголемите компании за трговија со електрична енергија во Македонија и регионот.
Годишно издание

The “200 Largest and Successful” review is very helpful for us from the international community. Indeed, the French Embassy is always looking for useful economic indicators and your review allow us to be well informed and to easily identify the most important economic agents of the Macedonian market. Your publication is also one of the best to stay up-to-date with Macedonian fast-moving economy and we are pleased to receive each new edition.

Laurence Auer, Амбасадорот на Франција во Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт