Среда, 21 Февруари 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Брако - трансформативен пат кон успех

Компанијата Брако ги следи своите почетоци сѐ до 1947 година кога беше основана во Велес. Низ годините Брако искуси разни трансформации и помина многу предизвици од кои секојпат излегуваше како победник.

По приватизацијата во 2003 година, Брако отвори нова ера во своето работење и доживеа значителен пораст. Месечното производство на компанијата се зголеми дури тројно од претходно. 

Денес Брако е позната по своите жичани производи, програма по која што компанијата е многу добро позната на балканскиот и европскиот пазар. Но, и покрај тоа што брендот е веќе препознатлив, Брако постојано инвестира во нови технологии за подобрување на производството, но не изостанува ни проширувањето на постојниот асортиман. Најнова производствена програма која ја воведе компанијата е за транспортни ленти, а претходно беше воведена и производствена палета на медицинскимебел и товарни приколки. 

Зголемените потреби за доставување и транспорт на добрата, а водени од целта да се минимизираат трошоците, го доведоа Брако до одлуката да основа уште неколку свои компании преку кои ќе ги врши овие услуги. На пример Брако Транс ДООЕЛ за транспортни услуги, Брако Петрол за нафтени деривати, а тука е и Брако Жичани Производи од Србија која е целосно превземена од страна на Брако.


Од 2004 година Брако е дел и од 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ, рангирана најпрво како 197ма најголема според вкупен приход. Во 2010 година влегува и на листата на најуспешни според добивка пред оданочување, додека значително го зголемува својот приход и веќе е во топ 100 компании според оваа ставка. 

Последните податоци од 2022 година покажуваат одличен успех на Брако со 12,84% пораст на вкупен приход и 24,26% пораст на добивката пред оданочување, а компанијата е рангирана на 114то место на најголеми и 75то место на најуспешни компании. 

Бројот на вработени во 2022 година изнесуваше 509 лица. Прочитајте повеќе за компанијата на нивниот профил
Универзал Комерц, најуспешната компанија во трговија со хемиски производи за 2022

Универзал Комерц, компанија специјализирана за увоз и трговија со хемиски производи, бои и лакови, на пазарот во Македонија постои од 1990 година, а исто така е дел и од 200те најуспешни компании.

Традицијата продолжува: најголемите и најуспешните винарии во Македонија во 2022

Традиционално, во чест на денот на виниото, и оваа година ги претставуваме винариите кои се пласираа меѓу 200те најголеми и најуспешни компании во 2022 година.

Вековна винска традиција од македонското поднебје – ВВ Тиквеш

Долги 139 години Тиквеш ги произведува врвните вина од најдоброто грозје од тиквешијата кои се познати низ целиот свет.
Годишно издание

The “200 Largest and Successful” review is very helpful for us from the international community. Indeed, the French Embassy is always looking for useful economic indicators and your review allow us to be well informed and to easily identify the most important economic agents of the Macedonian market. Your publication is also one of the best to stay up-to-date with Macedonian fast-moving economy and we are pleased to receive each new edition.

Laurence Auer, Амбасадорот на Франција во Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт