Четврток, 18 Јули 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Финансискиот раст и успех на Алкалоид

Истражете го финансиското движење на Алкалоид АД Скопје во изминатите пет години, истакнувајќи ги клучните метрики како што се приходите, добивката пред оданочување и растот на вработените. Откријте како овој македонски фармацевтски гигант се искачи на врвот и стана една од најуспешните компании во регионот.

Алкалоид АД Скопје, водечка фармацевтска компанија во Македонија, покажува импресивен финансиски раст и оперативен успех во изминатите пет години. Оваа анализа ги разгледува клучните финансиски метрики, вклучувајќи ги приходите, добивката пред оданочување, рангирањето на компанијата и бројот на вработени од 2019 до 2023 година.


Во петгодишниот период, приходите на Алкалоид постојано се зголемуваат. Во 2019 година, компанијата остврила приходи од 8,68 милијарди денари, кои пораснаа на 12,90 милијарди денари до 2023 година. Ова постојано зголемување на приходите ја нагласува силната пазарна позиција и ефективните бизнис стратегии на Алкалоид.

2019: 8,675,497,783 денари

2020: 9,597,973,072 денари

2021: 10,016,173,140 денари

2022: 11,564,381,015 денари

2023: 12,896,034,873 денари


Добивката пред оданочување на компанијата исто така бележи значителен раст, што го одразува ефикасното управување со трошоците и профитабилноста. Од 1,13 милијарди денари во 2019 година, добивката пред оданочување на Алкалоид достигна 1,65 милијарди денари во 2023 година.

2019: 1,128,788,338 денари

2020: 1,248,013,825 денари

2021: 1,387,841,594 денари

2022: 1,533,127,829 денари

2023: 1,651,838,699 денари


Перформансите на Алкалоид се препознаени и во нивното рангирање меѓу најголемите и најуспешните компании во Северна Македонија. Компанијата значително ја подобри својата позиција во рангирањето на најуспешните компании, од 10-то место во 2019 година до 5-то место во 2023 година, што го илустрира нејзиниот растечки импакт и лидерство на пазарот.

Ранг на најголеми:

2019: 12

2020: 11

2021: 14

2022: 18

2023: 10


Ранг на најуспешни:

2019: 10

2020: 9

2021: 9

2022: 8

2023: 5


Бројот на вработени во Алкалоид постојано се зголемува, што ја покажува експанзијата на компанијата и нејзината посветеност на создавање работни места. Од 1,588 вработени во 2019 година, работната сила се зголеми на 2,037 до 2023 година.

2019: 1,588

2020: 1,737

2021: 1,860

2022: 1,965

2023: 2,037


Финансиските перформанси на Алкалоид АД Скопје во изминатите пет години покажуваат нагорно движење на раст, ефикасност и успех. Способноста на компанијата да ги зголеми приходите и добивката додека се искачува на рангирањето на најголемите и најуспешните компании во Македонија е доказ за нејзиниот цврст бизнис модел и стратешка визија. Додека Алкалоид продолжува да го зголемува бројот на вработени, исто така го зајакнува своето место како клучен играч во фармацевтската индустрија, и на локално и на регионално ниво.

Квалитетен и одржлив енергетски систем за зелена Европа

Енергетската трансформација кон која се стремат сите земји во регионот на Југоисточна Европа понекогаш може да биде предизвик. Сепак, со паметни инвестиции, изградба, управување и одржување на енергетските системи, овие предизвици ги претвораме во можности.

Пекабеско: Традиција и иновација во производството и дистрибуцијата на храна

Дознајте како Пекабеско ја комбинира традицијата и иновацијата во производството и дистрибуцијата на храна.

КАМ Маркет: Лидер во малопродажната иновација и поддршката на заедницата

Како клучен играч во малопродажниот сектор во Северна Македонија, КАМ Маркет се истакнува со широк асортиман на производи и ориентираност кон клиентите, постојано поставувајќи стандарди во индустријата.
Годишно издание

The “200 Largest and Successful” review is very helpful for us from the international community. Indeed, the French Embassy is always looking for useful economic indicators and your review allow us to be well informed and to easily identify the most important economic agents of the Macedonian market. Your publication is also one of the best to stay up-to-date with Macedonian fast-moving economy and we are pleased to receive each new edition.

Laurence Auer, Амбасадорот на Франција во Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт