Среда, 21 Февруари 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Финансиските гиганти во македонското банкарство

Во македонскиот банкарски систем има 13 банки, според последните податоци за активни банки во 2022 година. Во продолжение на текстот погледнете како изгледаа ранг листите на најголемите и најуспешните банки согласно капиталот и резервите и добивката пред оданочување.

Прва на листата на најголеми банки, со највисок остварен капитал и резерви во износ од 22,2 милијарди денари, е Стопанска Банка АД Скопје. По неа, на второ место е НЛБ Банка со остварени 15,57 милијарди денари капитал и резерви. Со многу мала разлика, третото место го зазема Комерцијална Банка, а нејзиниот капитал и резервите изнесуваа 15,55 милијарди денари.

Потоа следи Халк Банка со 13,4 милијарди денари остварен капитал, а на петтото место е Шпаркасе Банка која оствари 10,7 милијарди денари капитал. 

Во поглед на добивката пред оданочување која ја остварија финансиските субјекти, имаме малку различна целокупна слика, но сепак првата петорка останува иста. 

Имено, првото место како најуспешна банка го зазема НЛБ Банка со остварена добивка од 2,68 милијарди денари. Потоа е Стопанска Банка со  2,62 милијарди денари добивка на второто место. Третото место и на оваа листа, како и на претходната, го зазема Комерцијална Банка си добивка од 2,3 милијарди денари. Шпаркасе Банка се најде на четвртото место со 1,1 милијарда денари добивка, а Халк Банка е петта најуспешна банка со 800 милиони денари остварен профит во 2022 година. 

Листите за најголемите и најуспешните банки се прикажани на сликите, додека целосните податоци за сите субјекти може да ги најдете тука.Универзал Комерц, најуспешната компанија во трговија со хемиски производи за 2022

Универзал Комерц, компанија специјализирана за увоз и трговија со хемиски производи, бои и лакови, на пазарот во Македонија постои од 1990 година, а исто така е дел и од 200те најуспешни компании.

Традицијата продолжува: најголемите и најуспешните винарии во Македонија во 2022

Традиционално, во чест на денот на виниото, и оваа година ги претставуваме винариите кои се пласираа меѓу 200те најголеми и најуспешни компании во 2022 година.

Вековна винска традиција од македонското поднебје – ВВ Тиквеш

Долги 139 години Тиквеш ги произведува врвните вина од најдоброто грозје од тиквешијата кои се познати низ целиот свет.
Годишно издание

The “200 Largest and Successful” review is very helpful for us from the international community. Indeed, the French Embassy is always looking for useful economic indicators and your review allow us to be well informed and to easily identify the most important economic agents of the Macedonian market. Your publication is also one of the best to stay up-to-date with Macedonian fast-moving economy and we are pleased to receive each new edition.

Laurence Auer, Амбасадорот на Франција во Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт