Четврток, 20 Јуни 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Финансиските резултати на компаниите за нискоградба во 2022 година

Во оваа анализа ги истражуваме финансиските резултати на градежните компании за нискоградба за 2022. Преку анализата на приходите, добивките, растот на приходите и добивките, како и вработените, можеме подобро да ги разбереме перформансите на овие компании и нивната ефикасност во текот на годината.

Најпрво, да ги погледнеме вкупните приходи. На првото место, со убедливо највисоки приходи е ЈП За државни патишта со остварени впечатливи 13,1 милијарди денари, што е значително поголемо во споредба со другите компании. Во исто време, компанијата РУД-КОП ДООЕЛ има најмали приходи од 554,3 милиони денари.

Следно, ги разгледуваме остварените добивки пред оданочување. И тука Јавното Претпријатие за државни патишта води со впечатливи 3,7 милијарди денари, додека РУД-КОП ДООЕЛ е пак на последно место со остварено добивка од само 94,5 милиони денари.


Кога го земаме во предвид растот на приходите и добивките, забележуваме дека компаниите имаат различни резултати. На пример, ЈП За државни патишта има импресивен раст од 44,75% во приходите и 148,03% во добивките, додека РУД-КОП ДООЕЛ има негативен раст од -35,20% во приходите и -58,20% во добивката. Сепак, на прво место со најголем пораст на вкупните приходи и на добивката пред оданочување се најде Марковски Компани ДООЕЛ од Битола која оствари 173,71% зголемување на приходите и 1523,67% зголемување на добивката.

Конечно, бројот на вработени од прикажаната анализа може да ни даде претстава за големината и интензивноста на операциите на компаниите. Тука првото место го зазема ГД Гранит со 1064 вработени во 2022 година, додека најмалку вработени лица имаше во РУД-КОП ДООЕЛ, а бројката изнесуваше 71 вработен.

Да заклучиме, финансиските податоци на градежните компании во Република С. Македонија за 2022 година покажуваат различни перформанси и тенденции. Преку анализата на овие податоци, можеме да донесеме информирани одлуки и да ги разбереме динамиките во ова мало делче од нашата економија.


Даути Комерц: Финансиски гигант меѓу најдобрите 200 во Македонија

Даути Комерц, клучен играч во македонскиот дистрибутивен сектор, со гордост е рангиран меѓу 200-те најголеми и најуспешни компании. Ова признание ги истакнува нивните извонредни финансиски перформанси и стратешки раст.

Финансискиот раст и успех на Алкалоид

Истражете го финансиското движење на Алкалоид АД Скопје во изминатите пет години, истакнувајќи ги клучните метрики како што се приходите, добивката пред оданочување и растот на вработените. Откријте како овој македонски фармацевтски гигант се искачи на врвот и стана една од најуспешните компании во регионот.

Клучни играчи и финансиски согледувања на индустријата за трговија со електрична енергија во Македонија

Индустријата за трговија со електрична енергија во Македонија е витален сектор со разновидна палета на компании кои придонесуваат за нејзиниот раст.
Годишно издание

Публикацијата „200 Најголеми и Најуспешни“ е многу корисен извор на информации којшто на секој инвеститор му дава прецизна слика за финансиското и деловното работење на 200-те најголеми и најуспешни компании во Република Македонија.

Пазарот на хартии од вредност во основа го придвижуваат информации и во интерес на Берзата во најширока смисла е што поголем број на податоци за работењето на друштвата да бидат достапни на јавноста за да може да се носат правилни и издржани инвестициски одлуки.

МАКЕДОНСКА БЕРЗА АД, Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт