Четврток, 18 Јули 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Клучни играчи и финансиски согледувања на индустријата за трговија со електрична енергија во Македонија

Индустријата за трговија со електрична енергија во Македонија е витален сектор со разновидна палета на компании кои придонесуваат за нејзиниот раст.

Индустријата за трговија со електрична енергија во Македонија е динамичен сектор, со неколку клучни играчи кои носат значителни приходи и профит. Оваа статија дава преглед на некои од главните компании во оваа индустрија, фокусирајќи се на нивните финансиски перформанси и рангирање на пазарот.

Секторот за трговија со електрична енергија во Македонија се карактеризира со мешавина на компании со високи приходи со различни нивоа на профитабилност. Имено, ЕВН ХОМЕ ДОО се издвојува со најголем приход меѓу котираните друштва, а потоа следат ГЕН-И ПРОДАЖБА НА ЕНЕРГИЈА ДООЕЛ и ЕТМТ ЕНЕРЏИ ДООЕЛ.

Профитабилноста, сепак, не секогаш се усогласува со големината на приходите. На пример, ЕТМТ ЕНЕРЏИ ДООЕЛ има значителна добивка пред оданочување, што укажува на ефикасно работење или поволни пазарни услови, додека ЕВН ТРЕЈДИНГ ДООЕЛ и ЕДС АД не пријавиле добивка пред оданочување и покрај значителните приходи.
18 НАЈГОЛЕМИ КОМПАНИИ ВО ТРГОВИЈА НА ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА

#1

ЕВН ХОМЕ ДОО, Скопје

Вкупен приход: 30.786.616.476 | Добивка пред оданчување: 754.232.611 | Ранг Најголеми: 5 | Ранг Најуспешни: 24

#2

ГЕН-И ПРОДАЖБА НА ЕНЕРГИЈА ДООЕЛ, Скопје

Вкупен приход: 20.346.405.043 | Добивка пред оданчување: 24.588.877 | Ранг Најголеми: 6

#3

ЕТМТ ЕНЕРЏИ ДООЕЛ, Скопје

Вкупен приход: 13.265.273.361 | Добивка пред оданчување: 1.024.699.806 | Ранг Најголеми: 11 | Ранг Најуспешни: 16

#4

ЕВН Македонија Електроснабдување ДООЕЛ, Скопје

Вкупен приход: 12.574.715.172 | Добивка пред оданчување: 602.198.943 | Ранг Најголеми: 13 | Ранг Најуспешни: 27

#5

ЕВН ТРЕЈДИНГ ДООЕЛ, Скопје

Вкупен приход: 10.737.980.506 | Ранг Најголеми: 20

#6

ДИСАМ НМ ДООЕЛ, Скопје

Вкупен приход: 10.598.932.342 | Добивка пред оданчување: 4.844 | Ранг Најголеми: 21

#7 

ХСЕ МАК ЕНЕРЏИ ДООЕЛ, Скопје

Вкупен приход: 9.975.088.416 | Добивка пред оданчување: 33.917.817 | Ранг Најголеми: 22

#8

ТЕРНА ЕНЕРЏИ ТРЕЈДИНГ ДООЕЛ, Скопје

Вкупен приход: 9.280.289.869 | Добивка пред оданчување: 42.185.656 | Ранг Најголеми: 25

#9

МВМ ПАРТНЕР ДООЕЛ, Скопје

Вкупен приход: 7.458.857.771 | Добивка пред оданчување: 60.666.148 | Ранг Најголеми: 34


Друг клучен играч, ДУФЕРЦО МК ДОО, покажува силна рамнотежа на приходите и профитабилноста, што укажува на стабилна позиција на пазарот. Слично на тоа, ЕСМ ПРОДАЖБА ДООЕЛ и ЕНЕРЏИ ФАЈНЕНСИНГ ТИМ ДООЕЛ исто така демонстрираат солидни финансиски перформанси, обезбедувајќи ги своите места и на големите и на успешните рангирања на компании.


#10

ДУФЕРЦО МК ДОО, Скопје

Вкупен приход: 6.890.247.180 | Добивка пред оданчување: 365.119.769 | Ранг Најголеми: 38 | Ранг Најуспешни: 41

#11

ЕДС АД, Скопје

Вкупен приход: 6.588.700.115 | Ранг Најголеми: 43

#12

ЕСМ ПРОДАЖБА ДООЕЛ, Скопје

Вкупен приход: 6.571.734.448 | Добивка пред оданчување: 335.812.473 | Ранг Најголеми: 44 | Ранг Најуспешни: 46

#13

ЕНЕРЏИ ФАЈНЕНСИНГ ТИМ ДООЕЛ, Скопје

Вкупен приход: 6.118.944.795 | Добивка пред оданчување: 58.432.770 | Ранг Најголеми: 47

#14

АЛПИК ЕНЕРГИЈА СКОПЈЕ ДООЕЛ, Скопје

Вкупен приход: 5.279.884.710 | Добивка пред оданчување: 889.027 | Ранг Најголеми: 54

#15

ИНТЕРЕНЕРГО МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ, Скопје

Вкупен приход: 4.522.396.212 | Добивка пред оданчување: 40.986.004 | Ранг Најголеми: 66

#16

РЕЊУВАБАЛ ЕНЕРЏИ СУПЛАЈ РЕС ДООЕЛ, Скопје

Вкупен приход: 3.383.338.564 | Добивка пред оданчување: 144.888.214 | Ранг Најголеми: 79 | Ранг Најуспешни: 116

#17

АКСПО МК ДООЕЛ, Скопје

Вкупен приход: 2.727.464.270 | Добивка пред оданчување: 1.852.505 | Ранг Најголеми: 100

#18

ЕНЕРЏИ АКТИВЕ ДООЕЛ, Скопје

Вкупен приход: 2.683.943.029 | Ранг Најголеми: 104


Индустријата за трговија со електрична енергија во Македонија е витален сектор со разновидна палета на компании кои придонесуваат за нејзиниот раст. Додека некои компании се истакнуваат во создавањето приходи, други покажуваат извонредна профитабилност. Разбирањето на финансиската динамика и пазарните позиции на овие клучни играчи обезбедува вредни сознанија за целокупното одржување и идните изгледи на индустријата.Квалитетен и одржлив енергетски систем за зелена Европа

Енергетската трансформација кон која се стремат сите земји во регионот на Југоисточна Европа понекогаш може да биде предизвик. Сепак, со паметни инвестиции, изградба, управување и одржување на енергетските системи, овие предизвици ги претвораме во можности.

Пекабеско: Традиција и иновација во производството и дистрибуцијата на храна

Дознајте како Пекабеско ја комбинира традицијата и иновацијата во производството и дистрибуцијата на храна.

КАМ Маркет: Лидер во малопродажната иновација и поддршката на заедницата

Како клучен играч во малопродажниот сектор во Северна Македонија, КАМ Маркет се истакнува со широк асортиман на производи и ориентираност кон клиентите, постојано поставувајќи стандарди во индустријата.
Годишно издание

Државниот завод за статистика ги поздравува напорите и посветеноста на Еуро Бизнис Центар Скопје, како покровител на публикацијата „200 најголеми и најуспешни“, за промоција на успесите на најголемите и најуспешните деловни субјекти во Република Македонија. Од особено значење за читателите на публикацијата е презентирањето на официјални статистички податоци при претставувањето на фактичката состојба на економијата во Република Македонија. Тоа претставува потврда на важноста на статистиката при носењето одлуки засновани на релевантни, квалитетни, точни и навремени статистички податоци.

Државен завод за статистика

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт