Петок, 29 Септември 2023
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Регионална анализа на 200те најуспешни компании во 2021 година

Уште една од многубројните анализи кои произлегуваат од едицијата 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ ви ја претставуваме во продолжение. Овој пат станува збор за регионална анализа на 200те најуспешни компании од 2021 година.

Направена е анализа на најуспешните 200 компании од 2021 кои беа рангирани според нивната вкупна добивка пред оданочување. 

Како што е и очекувано најголем број на компаниите во Македонија, а кои се на листата на најуспешни компании, се лоцирани всушност во Скопје. Тоа се вкупно 123 компании коишто оствариле вкупна добивка пред оданочување од 42.415.404.521 денари. Истите тие имаат вработено вкупно 33.698 лица

Како најуспешна компанија, веќе неколку години наназад на првото место се наоѓа ЏОНСОН МЕТИ ДООЕЛ, којашто претставува странска директна инвестиција и е лоцирана во индустриската зона во Скопје.

Разликата е евидентна во бројот на компании од другите региони. 

Во вардарскиот регион забележуваме 11 компании и вкупна добивка пред оданочување од 5.17 милијарди денари. Како најуспешна во овој регион се најде ИГМ-ТРЕЈД ДОО, од Кавадарци којашто на листата на 200 најголеми се наоѓа уште од 2003 година. Потоа следи источниот регион којшто брои 11 компании коишто вработуваат 8250 лица. Првото место како најуспешна од овој регион е САСА ДООЕЛ од Македонска Каменица. 

Мермерен Комбинат АД Прилеп како лидер во екстракцијата и преработката на снежно бел мермер е уште една мошне успешна компанија од Македонија. Тие ни доаѓаат од пелагонискиот регион како најуспешна компанија и се постојани учесници во едицијата 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ. 

Потоа следат југоисточниот и југозападниот регион, со остварени вкупни добивки од 2,79 и 1,34 милијарди денари последователно. Следен е полошкиот регион со вкупна добивка од 1,68 милијарди и најуспешна компанија КИППЕР МАРКЕТ ДОО, која што од година во година напредува во својот ранг на листите на 200 најголеми и најуспешни. 

На последното место се наоѓа североисточниот регион со 4 компании и вкупна добивка од 477 милиони денари. Вработени во овие 4 компании се 618 луѓе, а најуспешна компанија е МЕТАЛ-НЕТ ДООЕЛ од Куманово. 

Подетално за сите региони можете да погледнете во продолжение.


Најголемата индустрија во Македонија низ бројки

Индустријата за производство на делови и опрема за моторни возила е најголемата и најуспешната индустрија во последните години во Македонија. Замавот го зема со напливот на странски директни инвестиции на кои бизнис климата во нашата држава им се виде поволна.

ГЕМАК Трејд - лидер на пазарот за увоз и дистрибуција

Гемак е компанија која цели 3 децении е лидер на пазарот за увоз и дистрибуција и стратешки партнер на едни од најпродаваните светски брендови на алкохолни и безалкохолни пијалаци, тутун, кафе, храна и непрехрабрени производи.

ПИВАРА СКОПЈЕ - Приказна која се прераскажува веќе 100 години

Пивара Скопје преставува лидер на пазарот за производство на безалкохолни пијалаци и пиво кој бележи постојан раст и одржлив развој.
Годишно издание

Државниот завод за статистика ги поздравува напорите и посветеноста на Еуро Бизнис Центар Скопје, како покровител на публикацијата „200 најголеми и најуспешни“, за промоција на успесите на најголемите и најуспешните деловни субјекти во Република Македонија. Од особено значење за читателите на публикацијата е презентирањето на официјални статистички податоци при претставувањето на фактичката состојба на економијата во Република Македонија. Тоа претставува потврда на важноста на статистиката при носењето одлуки засновани на релевантни, квалитетни, точни и навремени статистички податоци.

Државен завод за статистика

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт