Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ – 18 годишна традиција

Иновативен проект, пионир во оваа замисла и сѐ уште уникатен во својата издавачка форма, визија која што датира од 2003та година.

Проектот наречен 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ може да се опсервира од повеќе аспекти: како афирматор на раководство на главните двигатели на македонскиот пазар и детален приказ на нивното раководство, индикатор за општата економска состојба во нашето поднебје, прирачник кој ја поедноставува комуникацијата помеѓу елитните фирми во Македонија кој исто така придонесува и за атрактивноста на македонскиот пазар во однос на странските инвеститори. Но, зад оваа идеја стои јасна мисија и амбиција за реализација на овој иновативен проект, пионир во оваа замисла и сѐ уште уникатен во својата издавачка форма, со визија која што датира уште од далечната 2003та година кога економистот Томе Талевски ангажира тим на млади и стручни кадри кои со напорна работа и со голем ентузијазам ќе успеат да ја реализираат оваа замисла која што со својата интригантност и уникатност веднаш наидува на поддршка од Министерството за економија и воспоставува соработка со Централниот регистар. 


 

Првата едиција на 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ со податоци за 2003та година.


Примарната идеја на 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ е да објави детален приказ во печатена форма на англиски и македонски јазик за финансиското и деловното работење на гигантите на македонскиот пазар, поделен во два сегменти: најголеми и најуспешни компании за чие рангирање се користат параметри како вкупен приход, раст на вкупен приход, добивка пред оданочување, раст на добивката пред оданочување и просечен број на вработени. 

 


Веќе со четвртата публикација изданието ја збогатува својата содржина претставувајќи приказ на најголемите и најуспешните компании од регионот; Република Србија, Хрватска и Словенија, а со тоа 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ своевремено се афирмира како единствена публикација која нуди регионални информации од овој тип. 


 

Јубилејното десетто издание на 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ


Од 2014та година се реализира и дигиталниот проект - Клуб 200, платформа од информативен карактер за актуелните економски новости и бизнис работења, која што исто така нуди и можност за ексклузивно членство на компаниите рангирани на листата на најголеми и најуспешни што би претставувало поедноставување на размената на информациите, знаењата и искуствата помеѓу фирмите. Истата година 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ како и CLUB 200 се здобиваат со статус на заштитна трговска марка. 


200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ на автобусите на ЈСП


До 2021ва година, 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ остварува соработка со речиси сите фирми кои што формирале дел од ранг-листите во изминатите години, а во тек се и припремите за осумнаесеттото по ред издание. Оваа година се очекува 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ да го афирмира својот курикулум и бренд- статус со личен сертификат. Колку луѓето им веруваат на осигурителните компании за време на пандемијата?

Погледнете колку бруто полиси имаат остварено осигурителните компании минатата година.

Територијална застапеност на 200те најголеми компании во Македонија

Повеќе од половина од најголемите фирми се наоѓаат во главниот град. Погледнете ја статистиката за останатите градови.

10 компании со најголем број на вработени

Погледнете кои се десетте компании во Македонија со најголем број вработени.
Годишно издание

Публикацијата „200 Најголеми и Најуспешни“ е многу корисен извор на информации којшто на секој инвеститор му дава прецизна слика за финансиското и деловното работење на 200-те најголеми и најуспешни компании во Република Македонија.

Пазарот на хартии од вредност во основа го придвижуваат информации и во интерес на Берзата во најширока смисла е што поголем број на податоци за работењето на друштвата да бидат достапни на јавноста за да може да се носат правилни и издржани инвестициски одлуки.

МАКЕДОНСКА БЕРЗА АД, Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт