Четврток, 18 Јули 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Даути Комерц: Финансиски гигант меѓу најдобрите 200 во Македонија

Даути Комерц, клучен играч во македонскиот дистрибутивен сектор, со гордост е рангиран меѓу 200-те најголеми и најуспешни компании. Ова признание ги истакнува нивните извонредни финансиски перформанси и стратешки раст.

Даути Комерц се етаблира како доминантна сила во македонската индустрија за продажба и дистрибуција. Компанијата пријави вкупен приход од 3,7 милијарди денари во 2022 година, што претставува зголемување од 20,37% во споредба со претходната година. Овој импресивен раст ја позиционира Даути Комерц на 75-то место меѓу најголемите компании и на 169-то место меѓу најуспешните во Македонија.


Операциите на компанијата се протегаат на неколку дивизии, вклучувајќи дистрибуција на храна и пијалаци, хигиенски и козметички производи и продажба на свежо овошје и зеленчук. Клуч за нивниот успех е стратешката диверзификација и посветеноста на квалитетна услуга во сите дивизии. На пример, дивизијата Храна & Пијалаци се занимава со широк спектар на производи, обезбедувајќи робустен синџир на снабдување кој ги задоволува различните потреби на нивната обемна база на клиенти.


Покрај локалните пазари, Даути Комерц направи значителни чекори и во регионалната експанзија. Тие воспоставија дистрибутивни центри во Албанија, Косово и Црна Гора, дополнително зацврстувајќи го своето присуство на Балканот. Оваа регионална експанзија е дополнета со континуирани инвестиции во логистика и технологија, кои ја подобрија оперативната ефикасност и задоволството на клиентите.


Основен столб на стратегијата на Даути Комерц е инвестицијата во инфраструктурата. Компанијата развива нов Извозен Центар, кој ќе опфаќа 30.000 квадратни метри со капацитет да обработува 50.000 тони стоки. Овој објект е дизајниран да ги следи модерните трендови и ќе игра клучна улога во извозот на локалните производи на европските пазари. Според Елхам Даути, менаџерот за продажба, оваа иницијатива има за цел да го трансформира трговскиот начин, овозможувајќи локалните производители поефективен пристап до пазарите на ЕУ и САД.


Финансиското здравје и оперативната ефикасност на Даути Комерц се дополнително зајакнати со нивното силно корпоративно управување. Тие имаат добиено разни лиценци и административни одобренија, како што е статусот на слободен економски оператор и царински склад, кои ги оптимизираат операциите и обезбедуваат усогласеност со меѓународните стандарди.


Успехот на компанијата не се мери само во бројки, туку и во нивниот влијание врз заедницата. Даути Комерц активно учествува во иницијативи за корпоративна општествена одговорност, придонесувајќи за развојот на локалната заедница и поддршка на различни социјални причини.


За крај, вклучувањето на Даути Комерц меѓу 200-те најголеми и најуспешни компании е доказ за нивната стратешка визија, финансиска способност и посветеност на раст и иновации. Додека продолжуваат да се прошируваат и иновираат, Даути Комерц останува водечки пример за деловна извонредност во Македонија и поширокиот регион.

Квалитетен и одржлив енергетски систем за зелена Европа

Енергетската трансформација кон која се стремат сите земји во регионот на Југоисточна Европа понекогаш може да биде предизвик. Сепак, со паметни инвестиции, изградба, управување и одржување на енергетските системи, овие предизвици ги претвораме во можности.

Пекабеско: Традиција и иновација во производството и дистрибуцијата на храна

Дознајте како Пекабеско ја комбинира традицијата и иновацијата во производството и дистрибуцијата на храна.

КАМ Маркет: Лидер во малопродажната иновација и поддршката на заедницата

Како клучен играч во малопродажниот сектор во Северна Македонија, КАМ Маркет се истакнува со широк асортиман на производи и ориентираност кон клиентите, постојано поставувајќи стандарди во индустријата.
Годишно издание

The “200 Largest and Successful” review is very helpful for us from the international community. Indeed, the French Embassy is always looking for useful economic indicators and your review allow us to be well informed and to easily identify the most important economic agents of the Macedonian market. Your publication is also one of the best to stay up-to-date with Macedonian fast-moving economy and we are pleased to receive each new edition.

Laurence Auer, Амбасадорот на Франција во Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт