Четврток, 18 Јули 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

ЈУБИЛЕЈНО - 200те НАЈУСПЕШНИ компании во 2022

Како и секоја година така и за 2022, 200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ ги рангираше најуспешните компании на домашниот пазар, според добивка пред оданочување остварена во минатата година.

Очекувано, исто како и претходните години, првата најуспешна компанија е Џонсон Мети, со добивка од 4,9 милијарди денари. Втора на ранг листата е ЈП Државни Патишта со добивка од 3,7 милијарди денари. По нив следи рудникот САСА чија добивка во 2022 изнесуваше 2,8 милијарди, а четвртото место го заземаат Електрани на Северна Македонија со добивка од 2,5 милијарди денари. На петто место се најде ИГМ Трејд од Кавадарци со остварени 2 милијарди денари добивка. 

Вкупно остварената добивка пред оданочување на 200 најуспешни компании изнесуваше 72.1 милијарди денари, што во споредба со претходната 2021, кога добивката изнесуваше 62,3 милијарди денари, е за 15,73% повеќе. 

Табелата подолу ги прикажува 200 најуспешни компании и нивната добивка, а за повеќе податоци и информации може да кликнете тука.
Квалитетен и одржлив енергетски систем за зелена Европа

Енергетската трансформација кон која се стремат сите земји во регионот на Југоисточна Европа понекогаш може да биде предизвик. Сепак, со паметни инвестиции, изградба, управување и одржување на енергетските системи, овие предизвици ги претвораме во можности.

Пекабеско: Традиција и иновација во производството и дистрибуцијата на храна

Дознајте како Пекабеско ја комбинира традицијата и иновацијата во производството и дистрибуцијата на храна.

КАМ Маркет: Лидер во малопродажната иновација и поддршката на заедницата

Како клучен играч во малопродажниот сектор во Северна Македонија, КАМ Маркет се истакнува со широк асортиман на производи и ориентираност кон клиентите, постојано поставувајќи стандарди во индустријата.
Годишно издание

Публикацијата „200 Најголеми и Најуспешни“ е многу корисен извор на информации којшто на секој инвеститор му дава прецизна слика за финансиското и деловното работење на 200-те најголеми и најуспешни компании во Република Македонија.

Пазарот на хартии од вредност во основа го придвижуваат информации и во интерес на Берзата во најширока смисла е што поголем број на податоци за работењето на друштвата да бидат достапни на јавноста за да може да се носат правилни и издржани инвестициски одлуки.

МАКЕДОНСКА БЕРЗА АД, Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт