Четврток, 20 Јуни 2024
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

Најголемите дистрибутери на храна и пијалаци во 2022 година

200 НАЈГОЛЕМИ И НАЈУСПЕШНИ како најсеопфатна едиција која ги содржи податоците за најдобрите компании на пазарот, може да понуди широка палета на анализи од податоците со кои располага. Овој пат ги опфативме компаниите за дистрибуција на храна и пијалаци кои се најдоа на листите во 2022 година.

Во текстот подолу е прикажана и табелата со финансиските резултати на овие компании, каде што може да видиме каква беше ситуацијата со трговците на големо во 2022. 

Првата компанија во оваа дејност, која беше рангирана и како 55та на листата на најголеми е Еуро Табак со 5,1 милијарда денари остварен вкупен приход. По неа следи уште еден од домашните гиганти, рангиран како 75та најголема и 169та најуспешна компанија, а тоа е Даути Комерц. Нивниот вкупен приход изнесуваше 3,7 милијарди денари, а добивката пред оданочување 103,3 милиони денари.

На трето место се најде Гемак Траде со вкупно остварен приход од 2,5 милијарди денари, а на ранг листата беше позиционирана како 108ма компанија. Нешто подолу, на 117то место, е Нелт СТ ДООЕЛ со вкупен приход од 2,4 милијарди денари. Нелт СТ ДООЕЛ е исто така дел и од листата на најуспешни компании рангирана како 191ва со 97,4 милиони денари добивка пред оданочување. 

Следи Адријус ДОО со 2,3 милијарди денари вкупни приходи, рангирана веднаш по Нелт СТ, односно на 118то место, а според остварената добивка влезе дури во првите 100 компании како 77ма со вкупен износ на добивката од 207,1 милиони денари. 


По нив, на 129то место се рангираше Колид Фудс со 2,18 милијарди денари вкупен приход, а потоа е Рудине на 131во место со 2,09 милијарди денари остварен приход. 

На последните две места се најдоа Кола ДООЕЛ со 1,9 милијарди денари вкупен приход и Колид С Тим ДООЕЛ со 1,7 милијарди денари вкупен приход. Колид С Тим се рангираше и помеѓу најуспешните компании со својата добивка од 135,5 милиони денари и тоа како 128ма компанија.

Во поглед на добивката пред оданочување, најуспешна компанија во рамки на оваа дејност беше Адријус ДОО рангирана како 77ма најуспешна, додека последното место го зазема Нелт СТ ДООЕЛ рангирана на 191вото место на листата. 

Повеќе вакви анализи можете да пронајдете тука, додека ранг листите со сите податоци за компаниите се достапни на овој линк.


Даути Комерц: Финансиски гигант меѓу најдобрите 200 во Македонија

Даути Комерц, клучен играч во македонскиот дистрибутивен сектор, со гордост е рангиран меѓу 200-те најголеми и најуспешни компании. Ова признание ги истакнува нивните извонредни финансиски перформанси и стратешки раст.

Финансискиот раст и успех на Алкалоид

Истражете го финансиското движење на Алкалоид АД Скопје во изминатите пет години, истакнувајќи ги клучните метрики како што се приходите, добивката пред оданочување и растот на вработените. Откријте како овој македонски фармацевтски гигант се искачи на врвот и стана една од најуспешните компании во регионот.

Клучни играчи и финансиски согледувања на индустријата за трговија со електрична енергија во Македонија

Индустријата за трговија со електрична енергија во Македонија е витален сектор со разновидна палета на компании кои придонесуваат за нејзиниот раст.
Годишно издание

Публикацијата „200 Најголеми и Најуспешни“ е многу корисен извор на информации којшто на секој инвеститор му дава прецизна слика за финансиското и деловното работење на 200-те најголеми и најуспешни компании во Република Македонија.

Пазарот на хартии од вредност во основа го придвижуваат информации и во интерес на Берзата во најширока смисла е што поголем број на податоци за работењето на друштвата да бидат достапни на јавноста за да може да се носат правилни и издржани инвестициски одлуки.

МАКЕДОНСКА БЕРЗА АД, Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт