Петок, 29 Септември 2023
Дома Клуб 200 Новости Анализи За Нас Контакт

Новости

СТОКОМАК – успешен ланец на маркети во Македонија

Стокомак со почетоци од 1997 година, успеа да прерасне еден од најголемите ланци на маркети во Македонија и се најде на листите на 200 најголеми и најуспешни компании во последниве 12 години.

За 2022 година се најдоа на 35 место на листата на најголеми и на 70 место на листата на најуспешни компании. Остварија вкупен приход од 7.369.633.264 денари и вкупна добивка пред оданочување од 218.476.533 денари

Тоа претставува нивна 2-ра најуспешна година во последните 10 години. Само изминатата 2021 година имале за нијанса повисока добивка од 2022 година, но приходот во 2022 година е сепак зголемен за околу 2 милијарди денари. Тоа претставува раст од 26,7%.

Како изгледаше нивниот приход и добивка низ годинитите, Ви претставуваме во продолжение.


 Во каква траекторија се движеше приходот и профитот можете да видите подолу.

ВКУПЕН ПРИХОД


Со овие дијаграми можеме да забележиме дека Стокомак, од година во година работи само поуспешно и успева не само да ја задржи, туку и да ја подобри својата позиција на пазарот.

Најголемата индустрија во Македонија низ бројки

Индустријата за производство на делови и опрема за моторни возила е најголемата и најуспешната индустрија во последните години во Македонија. Замавот го зема со напливот на странски директни инвестиции на кои бизнис климата во нашата држава им се виде поволна.

ГЕМАК Трејд - лидер на пазарот за увоз и дистрибуција

Гемак е компанија која цели 3 децении е лидер на пазарот за увоз и дистрибуција и стратешки партнер на едни од најпродаваните светски брендови на алкохолни и безалкохолни пијалаци, тутун, кафе, храна и непрехрабрени производи.

ПИВАРА СКОПЈЕ - Приказна која се прераскажува веќе 100 години

Пивара Скопје преставува лидер на пазарот за производство на безалкохолни пијалаци и пиво кој бележи постојан раст и одржлив развој.
Годишно издание

Публикацијата „200 Најголеми и Најуспешни“ е многу корисен извор на информации којшто на секој инвеститор му дава прецизна слика за финансиското и деловното работење на 200-те најголеми и најуспешни компании во Република Македонија.

Пазарот на хартии од вредност во основа го придвижуваат информации и во интерес на Берзата во најширока смисла е што поголем број на податоци за работењето на друштвата да бидат достапни на јавноста за да може да се носат правилни и издржани инвестициски одлуки.

МАКЕДОНСКА БЕРЗА АД, Скопје

Учесници
Соработници

Користиме колачиња (cookies) за да Ви овозможиме најдобро искуство на нашиот сајт